isabell
Administrator
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kiedyś miasto Gliwice teraz wieś Sierakowice
|
|
Podam Wam przepis,który mam od wieków i jeżeli już takowy tu się pojawił to z góry sorki,dać znak to wykasuje,ja piekę dużo rzeczy na oko i wszytko mi wychodzi i mało mam przepisów ,które są same od siebie więc proszę o łagodną krytykę a więc:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki najlepiej tortowej ale może być przeszna
1 szkalanka maku
1 margaryna
1 łyzeczka proszku do pieczenia
może być też paczka cukru waniliowego oraz jakiś aromat jak kto lubi
Sposób przyrządzenia :
jajka,cukier i ewentualnie cukier waniliowy razem zmiksować do białości,można też same żółtka a potem białka same ubite dodać na końcu,ale ja tak nie robię,
potem dodawać po koleij każdy składnik ja zaczynam od sypkich i kończę na margarynie oczywiscie miękkiej,
jeśli chodzi o mak to zwykły nic z nim nie robimy.
No to wszytko mamy już wymieszane więc wykładamy masę do podłużnej takiej standardowej foremki nie za małej,wczesniej wysmarowaniej tłuszczem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do tem.około 200 stopni i tak na około 40 minut,czasmi po 30 minutach jest okey,sprawdzam patyczkiem.
Teraz wykończenie:
robię taką polewe ale jak kto woli
2 łyżki kako
1/4 margaryny
0,5 szkalnki cukru
2 łyzki mleka ja dodaje sypkie jakie mam
i zazwyczaj robię różnie te polewę czyli zwiększam skałdniki.
Wylewam polewę i zanim ostygnie przyozdabiam zazwyczaj migdałami wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórek,tak aby były porcje zaznaczone,a jeżeli nie ma migdałów to sypkie ,a jeżeli nie ma sypkich to po prostu kokosem posypuję i nie żałuję.
No więc tak ciasto mi zawsze wychodzi ale ja mam go serdecznie dosyć ,natomiast moji goście nie ,ale prawda jest że smakuje każdemu i dosyć długo trzyma świeżość jeżeli coś zostaje,postaram się zrobić fotkę ale narazie nie mam aparatu cyfrowego.
Życzę smacznego i jeszcze raz sorki jakby podobny przepis tu był ,pozdrwiam
|
|